Cele mai folosite metode pentru protejarea proprietăţii intelectuale

Înainte ca o invenţie să fie oferită publicului, e foarte important ca inventatorii sau firmele responsabile să se informeze în legătură cu securizarea acele invenţii. Cea mai sigură metodă este ca un inventator să se consulte cu un avocat care are experienţă în domeniu. Avocaţii au cunoştinţe avansate când vine vorba de legile protecţiei drepturilor de autor, şi astfel vor putea să evalueze situaţia şi să ghideze inventatorul pe drumul ideal, oferind soluţiile potrivite. Înainte ca orice pas să fie făcut pentru a securiza proprietatea intelectuală, trebuie identificată soluţia potrivită – brevet, trademark, sau copyright.

Brevet

Un brevet se aplică unui obiect sau unui sistem nou inventat. În general, brevetele vor proteja acel obiect pe o perioadă de 20 de ani. Brevetul e menit să îi oprească pe ceilalţi din a produce, folosi, sau a oferi spre vânzare un anumit obiect. Opiniile sunt împărţite cand vine vorba de brevete. Pe de o parte, acestea sunt considerate a fi o metodă bună pentru a proteja o noua invenţie, dar pe de altă parte criticii spun că odată făcut public, brevetul reprezintă o reţetă pe care ceilalţi o pot utiliza pentru a crea o copie a invenţiei – cu mici modificări pentru a evita consecinţele legale.

Copyright

Copyright-ul e menit să protejeze ideile artistice. În general, această metodă se aplică operelor de artă, filmelor, cărţilor, melodiilor, şi fotografiilor. Legea dreptului de autor a fost creată în aşa fel încât autorul să nu fie nevoit să depună anumite cereri pentru a putea fi acoperit. Pe de altă parte, autorul are parte de anumite beneficii dacă îşi înregistrează opera, dar, în general, în momentul în care opera a fost creată aceasta este automat protejată de legea dreptului de autor.

Trademark

Această metodă de protecţie este folosită în comerţ, şi vizează logo-uri, ambalaje, nume de produse, nume de firmă, etc. Legea care vizează „trademark-ul” este similară cu cea a dreptului de autor – adică în momentul în care o firmă se lansează pe piaţă sau lansează un anumit produs, acestea sunt automat protejate de lege. Totuşi, există anumite sisteme care permit companiilor să-şi înregistreze produsele dacă for să fie puţin mai acoperiţi de lege.

Alte metode

Păstrarea secretului – Această metodă de protecţie se poate aplica multor produse sau invenţii. Metoda nu este reprezentată de lege, ci pur şi simplu se referă la ideea că firma e responsabilă cu păstrarea secretului vis-a-vis de crearea unui produs. Spre exemplu, unele companii vor să păstreze secret reţetele pentru anumite produse. Secretul poate fi protejat folosind un acord de confidenţialitate semnat de toate părţile implicate, acestea convenind să nu divulge informaţia.

Înregistrarea – Aceasta este o metodă bună de a vă proteja în cazul în care ideea vă este furată. Păstraţi documente legate de ideea dumneavoastră în procesul de creare. Asta înseamnă că trebuie să păstraţi schiţe, fotografii, prototipuri, etc. pentru a putea dovedi că ideea vă aparţine în eventualitatea în care veţi ajunge în instanţă.

Fiţi pregătiţi de acţiune

Consultaţi un avocat în eventualitatea în care sunteţi nevoit să acţionaţi atunci când ideea vă este furată. Există diverse alternative prin care puteţi acţiona astfel încât să nu fiţi nevoiţi să ajungeţi în instanţă – evitând, astfel, costuri suplimentare. În unele cazuri puteţi să trimiteţi o scrisoare prin care să cereţi companiei sau persoanei să nu vă mai folosească ideea menţionând că puteţi acţiona în instanţă.