5 soluții pentru protecția proprietății intelectuale

Proprietatea intelectuală este produsul minții unei persoane și există legi care încearcă să împiedice furtul intelectual pentru a proteja patrimoniul unei țări. Protejarea proprietății intelectuale a devenit un scop în sine de la o vreme, de când oamenii au început să fure, să copieze, să plagieze creația altei persoane.

 

5 soluții pentru protecția proprietății intelectuale

1. Trebuie să știi exact care sunt bunurile tale intelectuale

Proprietatea intelectuală include de obicei elemente de design, desene, nume de companii, sloganuri, logouri, produse și invenții de orice tip.

2. Creează-ți ideea sub formă de desene, documente, planuri, schițe și descrieri

Dacă o idee este originală și cineva încearcă să ți-o fure va trebui să dovedești că te-ai gândit primul la ea. Ce mod mai bun de a dovedi acest lucru decât să pui pe masă tot ce ți-a trecut prin minte înainte de a ajunge la forma finală a ideii? Știi vorba aia latinească „verba volant scripta manent” care se aplică și aici. Ceea ce este scris poate deveni o mărturie a unui lucru intangibil ca ideea. Dacă vei avea și date pe acele documente cu atât mai bine.

3. Depune o cerere de înregistrare a unei idei

Acesta este de fapt primul pas pentru a avea o idee brevetată. Este bine ca oricine ar încerca să te fure să știe că ideea ta este în curs să fie licențiată și să îți aparțină fără drept de apel. Ar trebui să știi că dezinformarea te poate ajuta. Poate că nu ai ideea pusă la punct, dar este bine ca o cerere să fie trimisă la organele competente pentru a știi că ești în siguranță. Nu contează dacă mai ai lucruri de schițat sau reglementat, specificații de pus la punct, este bine să depui cererea și o poți schimba după ce ai produsul final.

4. Fii precaut cu cine împărtășești ideea ta

Poate nu te-ai gândi la asta când ai o idee, dar este mai bine să ții totul pentru tine. Chiar și cei mai buni prieteni te pot trăda când vine vorba de o idee genială care le-ar aduce o mulțime de bani, așa că nu te încrede în nimeni. De ce crezi că inventatorii și oamenii de știință lucrau singuri? Era mai sigur așa, iar ei știau cât de ușor putea un prieten să își însușească ideea sa. Dacă totuși vorbești cu cineva în care ai încredere maximă, ai grijă cât de mult dezvălui din ideile tale. Dacă îi oferi informații vagi sau incomplete de fapt îți protejezi proprietatea intelectuală.

Este mai bine să te păzești de rele intenții decât să pierzi ideea vieții tale și să regreți. Când trebuie să discuți cu cineva despre ideea ta, mai întâi verifică-l din surse Google pentru a te asigura că nu este un șarlatan. Apoi poți să îi încredințezi ideile și creațiile tale. Fii întotdeauna precaut și rezervat când vine vorba de planurile și ideile tale.

5. Fii conștient de ce trebuie să te temi

Teama și îngrijorarea nu sunt emoții complet negative deoarece te pun în gardă despre ce ar trebui să te ferești și unde să nu întreci măsura. Este bine să știi de la început care sunt riscurile, temerile și consecințele viitoarelor tale fapte pentru a nu regreta mai târziu.

Proprietatea intelectuală este lucrul cel mai valoros pe care îl poți deține și ai face bine să ai grijă de ea!