Protejarea drepturilor intelectuale online

Mediul online este terenul de joacă al celor care caută creațiile altora pentru a le copia și face ale lor. Unde găsești cel mai repede si ușor idei? Cauți pe Google și toate porțile Raiului îți sunt deschise. Poți să te inspiri de oriunde, dar mai ales poți copia fără rușine. Asta până când ești prins.

Cum se protejează site-urile de plagiat?

Site-urile sunt nevoite să se protejeze singure de plagiat. Astfel, vor pune în Termeni și condiții paragrafe legate de acest aspect, pot implementa un sistem care să nu permită copierea textului de pe site, dar mai ales pot afișa un mesaj prin care își anunță vizitatorii că orice copiere a textelor va fi grav pedepsită de organele competente.

Dacă aceste lucruri nu sperie oamenii, atunci nu se știe ce o poate face. Pentru a proteja documentele care atestă educația cuiva s-a înființat o entitate care să verifice școlile doctorale deoarece este o necesitate.

Plagiatul nu ține doar de texte și articole. Până și cazinourile online cum ar fi https://vladcazinoromania.com se tem de furtul proprietății intelectuale. De aceea, ei le oferă jucătorilor lor jocuri legale și sigure pentru o experiență cât mai frumoasă și atractivă.

Ce spune legea despre furtul intelectual?

Art. 139 vorbește despre încălcarea drepturilor care sunt oficial recunoscute şi garantate prin legile unei țări care atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală pentru cei care fac subiectul încălcării drepturilor.

Toți cei care încalcă drepturile intelectuale ale altor persoane vor fi pedepsiți în funcție de gravitatea faptei lor și acest lucru este normal într-o țară democratică.

Ce este de fapt proprietatea intelectuală?

Proprietatea unei persoane sub formă de idei sau expresii este protejată prin legi specifice, exact ca în cazul bunurilor tangibile. Bunurile intangibile care fac obiectul proprietății intelectuale sunt următoarele: brevetul de invenție, drepturile de autor, mărcile înregistrate și secretele industriale sau comerciale.

Drepturile de autor se referă în general la lucrările originale, de obicei, în format text. Brevetele de invenție vizează produse sau utilaje, ustensile create de un inventator folosindu-și propriile idei. Marca de înregistrare se referă de obicei la produse alimentare sau de curățenie.

Secretele industriale sau comerciale se referă la know-how-ul pe care lucrătorii care lucrează într-o anumită societate îl dobândesc prin efectuarea sarcinilor zilnice. Scopul pentru care a fost creată proprietatea industrială este pentru ca nivelul culturii dintr-o țară să crească și să fie stimulat să o facă în mod constant.

Richard Stallman, creatorul software-ului Liber propune ca termenul de „proprietate intelectuală” să fie înlocuit cu „copyright, trademark sau patent” adoptat în funcție de contextul creat. Acestea pot fi folosite pentru un înțeles mai specific și mai cuprinzător.

În prezent se lucrează la extinderea acestor drepturi către alte domenii. Aceste domenii ar fi bazele de date. Furtul intelectual trebuie oprit cu orice mijloace deoarece este un atentat la bunurile moravuri și la dezvoltarea culturii dintr-o țară.

Cel care deține o proprietate intelectuală este o persoană creatoare, inspirată, ale cărei creații ale minții sunt apreciate la scară largă și care trebuie răsplătit pentru asta.